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Novo artigo CEF caracteriza compostos fenólicos da Casca do pequi (Caryocar brasiliense) com potencial atividade antioxidante
Publicações
Artigos Científicos (ISI)
Cassamo C.T., Mangueze A.V.J., Leitão A.E., Pais I.P., Moreira R., Campa C., Chiulele R., Reis F.O., Marques I., Scotti-Campos P., Lidon F.C., Partelli F.L., Ribeiro-Barros A.I., Ramalho J.C. (2022)
Shade and Altitude Implications on the Physical and Chemical Attributes of Green Coffee Beans from Gorongosa Mountain, Mozambique
Agronomy, 12: 2540. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy12102540
Daccak D., Lidon F.C., Luís I.C., Marques A.C., Coelho A.R.F., Pessoa C.C., Caleiro J., Ramalho J.C., Leitão A.E., Silva M.J., Rodrigues A.P., Guerra M., Leitão R.G., Campos P.S., Pais I.P., Semedo J.N., Alvarenga N., Gonçalves E., Silva M.M., Legoinha P., Galhano C., Kullberg J.C., Brito M., Simões M., Pessoa M.F., Reboredo F.H (2022)
Zinc Biofortification in Vitis vinifera: Implications for Quality and Wine Production
Plants, 11, 2442. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11182442
Vinci G., Marques I., Rodrigues A.P., Martins S., Leitão A.E., Semedo M.C., Silva M.J., Lidon F.C., DaMatta F.M., Ribeiro-Barros A.I., Ramalho J.C. (2022)
Protective Responses at the Biochemical and Molecular Level Differ between a Coffea arabica L. Hybrid and Its Parental Genotypes to Supra-Optimal Temperatures and Elevated Air [CO2]
Plants, 11: 2702. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11202702
Alves, A. L., Leitão, A. E. B., Souza, P. E. N. de, Santos, M. de F. P., Moscon, P. S., Pessoa, M. S., Pinheiro, C. A., Morais, P. C., Partelli, F. L. (2021)
Antioxidant Activity and Stable Free Radicals in Robusta Green Coffee Genotypes/ Atividade antioxidante e Radicais Estáveis Livres em Genótipos de Café Verde Robusta
Brazilian Journal of Development, 7(4), 37312–37330. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n4-275
Jorge T.F., Ramalho J.C., Alseekh S., Pais I.P., Leitão A.E., Rodrigues A.P., Scotti-Campos P., Ribeiro-Barros A.I., Fernie A.R., António C. (2021)
Will Casuarina glauca stress resilience be maintained in the face of climate change?
Metabolites, 11(9):593. DOI: https://doi.org/10.3390/metabo11090593
Gomes A.M.F., Rodrigues A.P., António C., Rodrigues A.M., Leitão A.E., Batista-Santos P., Nhantumbo N., Massinga R., Ribeiro-Barros A.I., Ramalho J.C. (2020)
Drought response of cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) landraces at leaf physiological and metabolite profile levels
Environmental and Experimental Botany, 175: 104060. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2020.104060
Livros
Capítulos de Livros
Rodrigues W.P., Campostrini E., Bernado W.P., Baroni D.F., Machado-Filho J.A., Partelli F.L., Ramalho J.C., Ribeiro A.I., Leitao A.E., Lidon F.J.C, Scotti-Campos P., Rakocevic M., DaMatta F.M. (2021)
Coffee plants in the context of global climate change
In: Adapting to climate change: Strategies for Brazilian agricultural and livestock systems. Sotta E.D., Sampaio F.G., Marzall K., Silva W.G. (Eds.), p. 50-51. Edition from Ministry of Agriculture, Livestock, and Food Supply, MAPA / SENAR, Brazil. 187 p. ISBN: 978-65-86803-39-6 URL: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/plano-abc/arquivo-publicacoes-plano-abc/adapting-to-climate-change-strategies-for-brazilian-agricultural-and-livestock-systems.pdf/view
Dias J, Lage P, Valério J, Santos T, Lampreia C, Horta M, Carvalho MJ, Floro AM, Russo R, Silva A, Martins JC, Caeiro JJ, Geng S, Lidon F, Pessoa F, Reboredo F, Leitão AE, Ramalho JC, Garcia J, Coelho L, Pássaro J, Martins APL, Gonçalves E, Alvarenga N (2020)
Influência das condições atmosféricas na cura de queijos artesanais
In: Dias J., Duarte M.F., Garcia J., Lidon F., Alvarenga N., Carvalho G. (eds.) Aplicação da Mecânica dos Fluídos Computacional e Monitorização Remota em Queijarias Tradicionais, Capítulo 4, p. 85-104. Edição do Instituto Politécnico de Beja. ISBN: 978-989-8008-46-6
Dubberstein D, Rodrigues WP, Semedo JN, Rodrigues AP, Pais IP, Leitão AE, Partelli FL, Campostrini E, Reboredo F, Scotti-Campos P, Lidon FC, Ribeiro-Barros AI, DaMatta FM, Ramalho JC (2018)
Mitigation of the negative impact of warming on the coffee crop: the role of increased air [CO2] and management strategies
In: In: Climate resilient agriculture – strategies and perspectives. A Shanker, C Shanker, C Srinivasarao (Eds), Intech, London. DOI: http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.72374
Semedo JN, Rodrigues WP, Dubberstein D, Martins MQ, Martins LD, Pais IP, Rodrigues AP, Leitão AE, Partelli F, Campostrini E, Tomaz MA, Reboredo FH, Scotti-Campos P, Ribeiro-Barros AI, Lidon FC, DaMatta FM, Ramalho JC (2018)
Coffee responses to drought, warming and high [CO2] in a context of future climate change scenarios
In: Climate change management: Theory and practice of climate adaptation, p. 465-477. F Alves, WL Filho, Azeiteiro U (Eds), Springer, Cham.. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-72874-2_26
Projetos
TRICAFÉ II
Produção sustentável de café em sistema agroflorestal
Duração: 2024-2027
Orçamento CEF: 550 000 € €
CoffeeOmic’sClimate
Uma Estratégia Integrada Para o Estudo do Impacto das Alterações Climáticas em Coffea spp.
Duração: 2018-2022
Orçamento CEF: 188313,30 € €
GO – Biofortificação de Tomate
GO – Biofortificação de Tomate Para Processamento Industrial e Em Modo de Produção Biológico – MPBIO
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 19925,79 € €
GO – Biofortificação de Trigo
GO – Biofortificação de Trigo Mole em Zinco Para Produção de Farinha
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 18639,76 € €
GO – Biofortificação de Uva
GO – Biofortificação de Uva em Zinco Para Produção de Vinho Branco e Tinto
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 19901,57 € €
GO – Fortificação de Arroz
GO – Fortificação de Arroz em Selénio
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 20086,63 € €
GO – Fortificação de Batata
GO – Fortificação de Batata em Cálcio
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 19800,03 € €
GO – Fortificação de Pera Rocha
GO – Fortificação de Pera Rocha em Cálcio
Duração: 2017-2021
Orçamento CEF: 20088,25 € €
INTERATrigo
Avaliação do Rendimento e Qualidade Em Trigo Mole em função das Interações Água-Azoto
Duração: 2017-2020
Orçamento CEF: 15102,56 € €